KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
CHRUDIMSKO - HLINECKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

28 Chrudimsko - Hlinecko [ Turistická oblast ]

ZKAMENĚLÝ ZÁMEK U SVRATOUCHU NOVÉ HRADY U SKUTČE HLINSKO CHRAST CHKO ŽELEZNÉ HORY SKANZEN VYSOČINA SKUTEČ CHRUDIM BETLÉM, SOUBOR DOMKŮ HEŘMANŮV MĚSTEC ZŘÍCENINA LICHNICE NOVÉ HRADY U SKUTČE ZKAMENĚLÝ ZÁMEK U SVRATOUCHU CHKO ŽELEZNÉ HORY SKUTEČ CHRAST BETLÉM, SOUBOR DOMKŮ SKANZEN VYSOČINA ZŘÍCENINA LICHNICE HLINSKO CHRUDIM HEŘMANŮV MĚSTEC Chrudimsko - Hlinecko
...odpočinek a řemeslo...
Rozprostírající se mezi Železnými horami a Žďárskými vrchy, Chrudimsko a Hlinecko je jednou z oblastí, kladoucí důraz na kvalitu života. Je to kraj přírodních památek a rezervací, jak o tom svědčí ekologicky a krajinářsky cenné Železné hory s řadou drobných přírodních rezervací. Zdejší lidé považují Chrudimsko a Hlinecko za ideální odpočinkovou oblast, o čemž svědčí hustá síť stezek turistických, cyklistických, naučných a vlastivědných, a rovněž nepřeberné možnosti pro sporty zimní, vodní i vzdušné. Oblast si je zároveň vědoma hodnot své minulosti. S bohatou řemeslnou a průmyslovou tradicí se můžete seznámit například během návštěvy skanzenu na Veselém Kopci, řemeslných dílen v Možděnicích a v Hlinsku, výjimečného muzea loutkářských kultur v Chrudimi anebo hipologického muzea ve Slatiňanech. Samozřejmě nechybí ani zříceniny několika středověkých hradů a noblesní šlechtická sídla, zasazená v půvabných zahradách a parcích.

- Chrudim - historické město se slavnou loutkářskou tradicí, v renesančním Mydlářovském domě Muzeum loutkářských kultur. Loutky z celého světa, tradiční české loutkové divadlo, herna, obchod, loutková představení, loutkářské dílny.
- Hrad Košumberk - zřícenina středověkého hradu u městečka Luže. V budově purkrabství muzeum s expozicí dějin hradu a okolí, ve sklepení lapidárium kamenných plastik a architektonických článků.
- Přehrada Seč - nejznámější a nejnavštěvovanější přehrada v povodí řeky Chrudimky, vyhlášená rekreační oblast. Nad přehradou malebná zřícenina středověkého hradu Oheb se zbytky paláců, věží, hradeb a bran.
- Hrad Lichnice - zřícenina prastarého hradu v chráněné krajinné oblasti Železné hory. V okolí hradu malebná Lovětínská rokle, údolí Peklo, a rozsáhlé původní porosty buků a olšin podél vodních toků.
- Zámek Nové Hrady - rokokové šlechtické sídlo z poloviny 18. století ve stylu francouzských letních sídel, nazvaný též české Versailles nebo malý Schönbrunn. Anglický park, galerie, expozice nábytku Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.
- Slatiňany - v renesančním zámku ojedinělé hipologické muzeum, v zámeckém parku výběhy koní Převalského a starokladrubských vraníků. Kuriózní Kočičí hrádek, umělá zřícenina, kterou pro své děti postavil jeden ze slatiňanských zámeckých pánů.
- Soubor lidových staveb Vysočina - půvabný areál lidových staveb z Českomoravské vrchoviny a Železných hor z 18. a 19. století. Osada volně rozptýlených zemědělských usedlostí Veselý Kopec, Svobodné Hamry a dílny lidových řemeslníků v obci Možděnice.
- Betlém v Hlinsku - v historickém jádru města unikátní seskupení roubených objektů s příbytky a dílnami pekařů, hrnčířů, tkalců, hračkářů a dalších. Součást Souboru lidových staveb Vysočina.
- Kočí - malebný gotický kostel sv. Bartoloměje ze 14. století. Nástěnné malby, malovaný kazetový strop, dřevěná kruchta a kazatelna. Přes někdejší vodní příkop krytý dřevěný most, ústící do dřevěné zvonice z roku 1666.
- Heřmanův Městec - zachovalé židovské ghetto s novorenesanční synagogou a budovou školy a rabinátu. Velmi cenný židovský hřbitov s mnoha renesančními a barokními náhrobky.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 24.03.2005 v 13:14 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba